Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!

For vi ved ikke hvad vi gør

For vi ved ikke hvad vi gør

Når vi ser omkring os, er det som om alt fast og solidt fordufter, og de sikre holdepunkter bliver erstattet af en hæsblæsende kavalkade af blitz-agtige nu-og-her-situationer. Nu’et fylder så meget, at både fortid og fremtid bliver klemt i periferien.

I sådan en tid er det ikke mærkeligt, at der opstår en fornyet interesse for det bestandige eller langsommelige. Den eksistentielle interesse for naturen er stigende (inden for visse miljøer) og interessen for religionen som forklaringskraft ligeså.

For better and worse er kristendommen i vestlig kultur den væsentligste kulturelle konstant, og er uudtømmelige kilde til undren, forklaring og perspektivering. Og som med alle andre kæmpedomæner, har man brug for dygtige guides til at kunne få overblik, baggrund og rutevejledning.

To oplagte guides at henvende sig til er hhv. Kristian Leth og Michael Jeppesen. Begge multimennesker der har omsat 100-vis af timers radio til kloge let læselige bøger.

 

Gud på briksen

Forfatter, producer og reklamemand Michael Jeppesen udgav sammen med filosof ved Aarhus Universitet Rasmus Ugilt i 2020 et portræt af Gud med titlen For han ved ikke hvad han gør.

For Gud er ikke lige sådan at forstå. Mildt sagt. For hvem er Gud?

Er det den kreative Gud, der skaber jorden? Den smålige Gud, der ikke vil dele kundskaber? Den hævngerrige Gud, der smider folk ud, dræber fjender og lader jorden oversvømme? Den pernittenagtige Gud, der laver en endeløs række af regler for hans folk? Den testende Gud, der lige vil se om Abraham eller Job nu også sådan rigtigt tror på ham? Den tredelte Gud, som både kan være fader, søn og helligånd?

Gud er troens konstant og samtidig en indholdsløs signifikant. Gud er med hele tiden, men der er ikke én forklaring på hvad eller hvem Gud er. Jeppesen og Ugilt viser at Gud nogle gange minder om den nordiske mytologis guder; en som går omkring og samtaler med os mennesker, og nogle gange som en slags taoistisk enhed om hvem man ikke kan sige hvad er.

Det er et stærkt underholdende greb de to forfattere anvender, når de sætter sig for at portrættere Gud som den samme enhed, men som en der opfører sig helt forskelligt og helt uforudsigeligt, alt efter kontekst. Og det er måske noget af det geniale ved Gud: Der er identificerbare beskrivelser, men samtidig så forskellige handlinger, at der er noget for alle til alle tider. Men nogle gange er det altså som om, at Gud ikke ved hvad han gør. Og i det kan der være noget betryggende, for det ved vi andre heller ikke altid – men det er måske ok og helt uundgåeligt.

 

Verdens vigtigste bog

Hvor For han ved ikke hvad han gør, er et portræt af troens hovedperson, er Kristian Leths Verdens vigtigste bog en fortælling om den bevægelse som blev skabt i troen på Gud / Guds søn Jesus. Det er en fortælling om tilblivelsen af den kristne menighed med Paulus som den helt store stjerne.

Leth tager læseren med på den rejse han har brugt årevis på: nemlig at forstå hvordan i alverden det kan være, at en lille obskur sekt i et hjørne og Mellemøsten, har vokset sig til verdens største og mest magtfulde religion - en religion der i dag tæller 2.4 ud af jordens 8 milliarder mennesker.

En væsentlig pointe er, at kristendommen ligger i paradokset mellem at troen på samme tid er dogmatisk og diffus. Den er dogmatisk i og med at den bl.a. insisterer på, at der kun er én gud (noget der i samtidens animisme var ret mærkeligt) og at man kan opnå frelse ved at tro. Og den er diffus ved hurtigt at udgrene sig i forskellige varianter som alle også har ændret sig over tid. Kristendommen anno år 150, er meget forskellig fra varianten anno 1050, 1500, 1950 eller 2025. Men det er stadig kristendom og den, som en slags dna, bygger videre på det gamle og mutere i nye retninger.

  • Monoteisme: Der er kun én Gud.

  • Frelsen: Ved at tro kan du blive frelst. Blive en af dem der klarer dommedag. I dag er frelsebegrebet stærkt, også hos ikke-troende. Så er det bare en anden form for frelse.

  • Næstekærlighed: Du har en moralsk pligt til at hjælpe din næste (hvem det så end er).

  • Lidelse som noget helligt. Livet gør ondt, men det er ok. Selv Gud led.

  • De fattige er tættere på Gud end de rige. Bare fordi at du er rig, skal du ikke tro du er bedre.

  • Dommedag er nær. En klassiker - også i dag

  • Missionsbefalingen: At det var en hellig pligt om at overbevise andre om det rigtige i ens tanker. Og…holy smoly…hvor er vi - alle os ikke-kristne - gode til at missionere i dag.

  • Universalisme: Alle kan blive med i menigheden, hvis de blot tror. Det er ikke nødvendigt at komme et bestemt sted fra. Tror du på den rigtige fortælling, er du en af os: En ret smart måde at gå viralt på.

  • Sekularisme: Hvis Gud ikke er af dette rige. Hvad kalder vi så dette rige? Dette gudløse sted?

  • En eksistentiel kamp mod det onde: Det onde er derude – vi gode skal finde det og udrydde det.

Over bogens 300 sider udfolder Leth forbilledligt denne udvikling og viser hvordan de tanker som blev samlet i Det nye testamente var revolutionerende som næsten intet andet, og som er med til at forme os i dag.

 

Nødvendige tænkepauser

Jeppesen og Ugilt viser hvordan Gud ændrede sig igennem Biblen og Leth fortæller hvordan kirken hele tiden er i forandring.

I en tid hvor politiske, sociale og klimamæssige forandringer kommer med warp-hastighed, er det nødvendigt en gang imellem at stoppe og spørge os selv hvad meningen er. Her kan man finde svar og inspiration mange steder: I naturen, i kunsten, i filosofien eller i religionerne. Hvis man vil have hjælp til at kunne perspektivere ens aktuelle situation igennem kristendommen er de to bøger oplagte steder at starte.

  

Kristian Leth
Verdens vigtigste bog
Lindhardt og Ringhof

 

Make it stand out

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Michael Jeppesen og Rasmus Ugilt
For han ved ikke hvad han gør
People’s Press

 

 

 

 

 

 

AI og undervisning: muligheder og faldgrupper - gæsteindlæg af Sine Zambach

AI og undervisning: muligheder og faldgrupper - gæsteindlæg af Sine Zambach