Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!

Smittetryk og samfundssind – en anmeldelse

Smittetryk og samfundssind – en anmeldelse

11. marts 2020 var en historisk dag i Danmark. Dagen hvor vores regering lukkede landet ned i et forsøg på at forsinke spredningen af covid-19. Nedlukningen betød bl.a. at skoler og uddannelsessteder blev lukket og at lærere og undervisere fra den ene dag til den anden, skulle nytænke deres arbejde.

På den anden side af Øresund fortsatte livet, i store træk, som det gjorde før. Hvad lå til grund for den danske beslutning og hvilke konsekvenser har den haft? Det forsøger Kjeld Møller Pedersen at give svar på i bogen Smittetryk og samfundssind. Bogen er udgivet i november 2020 og er færdigskrevet før minksagen og anden nedlukning, der er altså tale om slags midlertidig statusrapport.

Nationalt beredskab

Møller Pedersen går hurtigt og systematisk til værks. Efter en gennemgang af den internationale udvikling fra Wuhan til resten af verden, er fokus skarpt rettet på Danmark. Og der rigeligt at tage fat på, for hvad sker der egentligt når et land står overfor en pandemi? Hvem gør hvad, altså sådan helt konkret?

I Danmark er det bl.a. Statens Seruminstitut, Sundhedsstyrelsen og NOST – Den nationale operative stab – der observerer og analyserer. Derefter er det regeringen der træffer beslutningerne og derefter uddelegerer opgaver til relevante myndigheder.

I velfungerende lande skal der være planer og rutiner til at kunne håndtere både dagligdagen og ekstraordinære situationer. Og det har vi i Danmark – faktisk er vi et af de lande i verden der var bedst forberedt og (måske derfor) klarede sig bedst igennem.

En centralisering af magten

I denne proces er mange lag. For det første er der en faglig og politisk virkelighed – som ikke altid er den samme. Og det er her, at vi har haft de største uklarheder: Systemet er bygget sådan op, at regeringen tager beslutningen på baggrund af faglig rådgivning. Det er en balance mellem at skulle kunne handle hurtigt og handle velovervejet.

 Møller Pedersen viser dog – bl.a. ved at referere til mange journalisters arbejde – at regeringen langt fra altid fulgte anbefalingerne. Det skal regeringen heller ikke gøre, men hvis den siger at den gør det i situationer hvor det ikke er tilfældet, så kan samarbejdet mellem de offentlige instanser knirke og tilliden til de politiske beslutninger mindskes.

Det er sket, men slet ikke i en grad så tilliden for alvor er truet. Møller Pedersen trækker bl.a. på undersøgelser fra YouGov og Pew.

I Danmark har vores regering en enorm magt, og den er kun blevet større i coronaens tid. I kapitel 4 gennemgås epidemiloven af 12. og 26. marts og viser at magtens kun er blevet mere centraliseret og folketingets kontrollerende magt svækket. Møller Pedersen refererer flere gange til rapporten Retsstaten og Covid-19 fra Tænketanken Justitia hvor der udtrykkes bekymring for netop denne proces.

Hvad er et liv værd? 

Bogen består af 16 korte kapitler, hvert afsluttet med en række opsamlende punkter. Og vi kommer igennem meget: Forsigtighedsprincippet - hvor meget skal der handles hvornår? Spørgsmålet om vores beredskab virker og hvordan det kan blive bedre. Fordele og ulemper ved forskellige teststrategier. En gennemgang af de modeller som lægger til grund for scenarietænkning – altså hvad vil der ske ved fx at lukke butikker men at holde skoler åbne? Hvordan hospitalssystemet og sundhedsvæsenet håndterede krisen – her blev der vist en omstillingsparathed som vil tvinge innovationskonsulenter til at gentænke deres post-it-sedler og fremtidsscenarier. Der er spændende diskussioner om hvordan man prioriterer mellem syge og hvad menneskeliv koster (et statistisk liv koster 34 mio. kr.) og endelig en gennemgang af hvad krisen har kostet (per juli 2020). Alt sammen på ca. 160 sider.

Er der nogle der ønsker sig case-materiale til samfundsfag, så behøver de ikke lede længere.

Et case-studie

Vi taler alle sammen om corona. Ved at læse Smittetryk og samfundssind, kan man gøre samtalen mere substantiel og forsøge at perspektivere sundhedsvæsenets udfordringer og håndtering af samme over på sit eget felt. Det kan anbefales.

Bogen minder lidt om Søren og Mette i benlås – en gennemgang af OK13 og konsekvensen for folkeskolerne - men hvor Anders-Peter Mathiasen her havde svært ved ikke at lade sig farve af sin vrede over Thorning-regeringen er Møller Pedersen kølig og analyserende. Like a detective who observe and deduce. Det er true crime for samfundsinteresserede.

Der vil helt sikkert komme bøger og analyser der kigger på erfaringerne med virtuel undervisning og fysisk undervisning med krav om afstand og afspritning. Dem vil jeg glæde mig til at læse.

 

 

 

Smittetryk og samfundssind

Kjeld Møller Pedersen

Syddansk Universitetsforlag

Ønsket om kontrol og følelsen af utilstrækkelighed

Ønsket om kontrol og følelsen af utilstrækkelighed

God undervisning - interview med Lene Tanggard del 2

God undervisning - interview med Lene Tanggard del 2